5 tips når du skal pusse opp vinduene

Å pusse opp vinduene i stedet for å kjøpe nye kan være både lurt og lønnsomt. Nye vinduer anslås å ha en levetid på omlag 20-30 år. Trevirke i gamle vinduer er ofte av svært høy kvalitet og med godt vedlikehold så kan 100 år gamle vinduer vare i 100 år til. De gamle vinduene kan med stor sannsynlighet være i bedre stand enn du tror, og med litt oppgradering kan de bli bedre og holde lengre enn vinduene som finnes i dagens marked. I tillegg har det sin sjarm å beholde husets originale vinduer. Her får du fem tips til renovering av vinduer.

Tips 1: Overblikk

Det som bør være første steg av oppussingen er å vurdere hvilken stand vinduene er i og hva som trenger å bli gjort. Det kan være behov for å restaurere hele vinduet eller det kan hende det holder med lett vedlikehold i første omgang. Her er det også viktig å vite hvor mye ressurser man har å legge i prosjektet. Har man lite penger og/eller tid samt mange vinduer som trenger en oppgradering, kan det kanskje nøye seg med å sikre vinduene så de ikke forfaller mer, og heller ta den store renoveringen når ressursene er på plass.

Tips 2: Isolasjon

Eldre vinduer isolerer ofte dårlig for kulde. Varmetapet fører til at man må bruke mer strøm til oppvarming, og sånn sett vil det være lurt å få gjort noe med selve vindusglasset og eventuelle sprekker rundt det. Dette er selvfølgelig mulig å ordne. Ved å legge tettelister langs ramme og karm sørger man for at det ikke trenger inn luft. Å skifte ut innervinduet med ett som isolerer bedre, eventuelt montere ett om du ikke har, vil være nødvendig for å forhindre varmetapet.

Tips 3: Hvordan finne ut om trevirket er råteskadet

Råteskader som følger av vann som har sluppet til i trevirket over tid er ikke uvanlig på eldre vinduer. Det er altså lurt å sjekke vinduene for råteskader før man setter i gang med renoveringen. Dette kan man gjøre ved å stikke en tollekniv inn i trevirket. Stopper kniven 2-3 millimeter inn er trevirket friskt. Går kniven enda lenger inn enn dette, må man vurdere om man skal skifte det ut så råteskadene ikke blir verre eller spres til ytterlige deler av trevirket.

Tips 4: Skader i karmen

Skader i form av råte i ytterdelen av bunnkarmen forekommer på flere gamle vinduer. Det er der vannet ledes ut i fra veggen og dermed er karmen ofte skrådd i dette området. Forøvrig er nok også karmens oppgave (leding av vann) grunnen til at det forekommer råteskader akkurat der. Er ytterdelen av bunnkarmen skadd er det best å skjære den av og sette på en ny. Til dette er det lurt å bruke en vibrerende sag. Når delen er fjernet, kan man høvle til en ny list og lime den på med vannfast lim.

Tips 5: Fjerning av gammel maling

Før man setter i gang med maling av rammer og kanter vil det trolig være behov for å fjerne gammel maling. Dette er det mange måter å gjøre på, men et tips er å bruke den gode gamle skrapemetoden og skrape av malingen. I den sammenheng er det en fordel å ha en skrape med et skarpt blad, dette vil gjøre jobben enklere. For best mulig resultat skal det skrapes i panelets lengderetning. Man trenger ikke å fjerne all maling, men først og fremst det som sitter løst. For fjerning av maling på vindusglasset kan man enten bruke et barberblad, eller vann og stålull.

 

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *