Om oss

Kronfönster kommer fra Småland. Et lite svenskt landskap med mye skog, stein og myr. Kjent for sine glassbruk, Astrid Lindgren, IKEA, polkagriser og knekkebrød,

Men det Småland kanskje er mest kjent for, er sitt gode håndverk. Gamledager var et hardt liv i mager bygd. En smålänning var tvungen å kunne litt av alt for å overleve i de dype skogene og med den karge, stenrike jorden. Alt man trengte til husholdet tilvirket man selv av lokale materialer, som redskap, møbler og mat. Man smidde jern og kjernet smør, og tok vare på absolutt alt, ingenting fikk gå til spille.

Denne kreativitet blandet med nøysomhet gav oppfinnsomrike idéer og resulterte i skikkelig håndverk til lav kostnad. Kronfönster er sprunget ut av nettopp disse egenskaper.

Det begynte i 2005, når Kronfönsters gründer Calle Svensson selv skulle bytte ut vnduene på sitt gamle hus. Han tok inn anbud fra de etablerte vindusprodusentene. Det kom hjem fine herrer i dress og slips med tommestokk og skinnende brosjyrer. Lenge og vel satt de og diskuterte vilket vindu som var det beste og hva man skulle velge. Alle vindusprodusentene påstod at nettopp deres vinduer var de beste, uansett om det var trevinduer, pvc vinduer eller aluminiumvinduer.

Når han vel hade fått prisforslag fra alle herrene så satte seg Calle tungt ned og sukket. 250 00 skulle det koste. Han kom aldri få råd til å bytte ut de kalde, trekkfulle vinduene. Arbeidsløs var han også. Calle kokte en kopp kaffe og spurte seg selv:  Hvorfor må de sende noen hjem til en for å ta mål? Tommestokk hade han selv og å ta mål var ikke vanskelig. Hvorfor skilte det så lite mellom prisene? Og hvorfor skulle det være så utrolig dyrt å bytte vinduer?

Han tenkte: Tenk om  man kunne flytte litegrann arbeid over til kunden, at kunden målte selv. Da skulle man jo spare masse penger i dette leddet. Den dresskledde gentlemannen vil jo også ha lønn uansett om han solgte eller ikke. De kunder som faktisk kjøpte de dyre vinduene fikk betale lønnen til mannen som reiste hjem med tommestokk og blanke brosjyrer.

Dette ble startpunkten for Kronfönster. I garasjen lagde han seg et kontor og kontaktet og forhandlet med leverandører i rundt om i Europa. Han ordnet en hjemmeside der man enkelt skulle kunne bestille og la ut alle priser helt åpent, noe som var ytterst utvanlig den gangen. Kundene fikk selv ta mål, og ved hjelp av en ”regnesnurre” regnet man raskt og enkelt ut prisen selv. På denne måten kunne han selge rimelige vinduer men uten å tumme på kvaliteten.

I dag er Kronfönster Sveriges største produsent av pvc vinduer og har egen produksjon av trevinduer og aluminiumdører. Kronfönster selger til kunder over hele Norden.  Calle (Eller Carl-Gustaf som han heter) har fått en rekke utmerkelser som entreprenør.