Tenk på dette før du begynner å male vinduene

Vinduene er viktige for boligens helhetsinntrykk, og nymalte vinduer gjør det lille ekstra. Vinduer der malingen har begynt å flasse ser ikke bra ut. Vinduene er noe av det mest utsatte på huset og dermed er det behov for ordentlig og jevnlig vedlikehold, og her inngår selvsagt maling. Før man setter i gang med selve malejobben er det visse ting som bør gjøres og noen ting som bør tenkes over. Hvilke værforhold er best å male i? Hva bør gjøres med vinduene før man legger det første malestrøket? Her skal vi prøve å gi svar på disse spørsmålene!

Ideelle værforhold for maling

Først og fremst er det veldig viktig at malingen foregår i riktig vær og ved passende temperatur. Det ideelle været for utendørs maling er når det er overskyet uten nedbør. Det går fint an å male når sola er fremme også, men da bør man befinne seg i skyggen – ikke midt i solsteiken. Derimot bør det ikke være tåkete eller fuktig i luften. Temperaturmessig er den ideelle temperaturen 16 plussgrader. Likevel går det fint å male helt ned i ca. 8 grader, samt opp til omlag 22 til 23 grader så lenge det er overskyet. Det sier seg nok selv, men det nevnes likevel; man skal aldri male i regnvær, dette vil føre til at all malingen renner ned og av.

Rengjøring og skraping

Det første steget vil være å rengjøre vinduene. Ordentlig rengjøring er viktig og legger grunnlag for et godt sluttresultat. Det første man må gjøre er å skru av hjørnebeslagene og ta av gamle tetningslister. For at den nye malingen skal sitte godt må all løs maling fjernes. Man behøver ikke å fjerne all malingen, men kun det som ikke sitter ordentlig. Til dette kan man bruke en egnet skrape med skarpt blad – det gjør jobben enklere. Malingskanten bør slipes ned med sandpapir. Videre vaskes alle treflater med fasadevask. Er det sopp eller alger på vinduet, bør man vaske med sopp- og algevask i tillegg, dette for å forhindre at det spres ytterligere og at problemet forverrer seg. Er det fabrikkmalte vinduer som skal males, bør de avfettes med rødsprit og eventuelt mattslipes lett før maling.

Grunning og impregnering

Det siste steget i forberedelsene før man kan sette i gang med selve malingen er grunning og impregnering. Vinduer her i Norge må være rustet til å tåle et variert vær og mange typer værforhold. Et godt vindu tåler dette uten å pådra seg råteskader som følge av vann og fukt. Når du skal male på bart treverk trenger du en spesialgrunning for vindu. Om det finnes maling på vinduet fra før av, og du ikke skraper det av helt ned til treverket, så trenger du normalt ikke å grunne vinduet. Men dersom malingen er skrapt av, bør du bruke en oljegrunning på treverket, og foreta en flekkgrunning. Kanskje du har tenkt å male et vindu som ikke har vært malt tidligere? Da er impregneringsolje det rette valget. Grunn med denne etter at vinduet er tørket etter vask. Velg en olje beregnet for bart treverk som er spesielt utsatt for fukt. Omlag en halv time etter påføring av impregneringsoljen kan du tørke bort den overflødige oljen. Deretter grunner du en gang til. Hjørnebeslagene kan grunnes med en rustbeskyttelse. Den vil forhindre rust som følge av kontakt med vann eller fukt. Når alle disse stegene er fulgt, skal alt være klart for å påføre malingen.

Publisert av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *